Ana Sayfa  Annelik  El sanatları  Haber  Magazin Dünya Magazin TR  Ressamlar  Seramik  Tiyatro  Yazı Yemekler

Özel Arama

Estetik motifler takıları süslüyor

Estetik motifleri takıları süslüyor

Estetik motifleri takıları süslüyor

Erzurum'un simgelerinden Selçuklu eseri Çifte Minareli Medresesi'nin duvarlarında, kolonlarında, kapı ve diğer süslemelerindeki motifler, gümüş ve Oltu taşından takılarda hayat buluyor. Kadim kentin siluetiyle bütünleşen Çifte Minareli Medrese, dengeli mimarisi ve iri motifli süslemeleriyle yerli ve yabancı misafirlerin dikkatini çekiyor. Müze ve sergi salonu olarak kullanılan medresedeki motifler, Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü Müdürlüğünün kuyumculuk atölyesinde Oltu taşı ve gümüş takılar üzerine işleniyor. Enstitünün müdürü Fatma Taşbaşı, AA muhabirine, Çifte Minareli Medrese'nin Erzurum'un hem simgelerinden hem de en eski üniversitelerden olduğunu söyledi. Geleneksel ve modern işlemecilik bir arada edrese üzerindeki taş süslemelerin, Selçuklu motiflerinin özellikli simgelerinden biri olduğunu ifade eden Taşbaşı, bu süslemeleri, kendileri için temsili bir motif kütüphanesi gibi değerlendirdiklerini belirtti. Enstitü bünyesinde üretimi gerçekleştirilmekte olan Oltu taşı ve gümüş işlemeciliği bölümünde bu taş süslemelerinden motifler aldıklarını anlatan Taşbaşı, hem gelenekseli hem de moderni bir arada yakalamaya çalıştıklarını dile getirdi.
Çifte minare motifleri
Kadınların sevebileceği takılar, erkeklerin de rahatlıkla takabileceği aksesuarlar yaptıklarını aktaran Taşbaşı, şöyle konuştu: "Bir dönemin geleneksel motifi, Erzurum'un eski çalışmalarından birisi olan 'güverse'yi yapmakla beraber kakma tekniğini Oltu taşı üzerine, Çifte Minareli Medrese'deki taş süslemelerini Oltu taşı ve gümüş üzerine uygulamakta ve kişilerin beğenisine sunmaktayız. Müşteriye özel ürünler de yapmaktayız. Bütün ürünler satılık değildir, arşivlik çalışmalar da yapılmaktadır." "Yöreye özgü geleneksel ürünleri tanıtma gayretindeyiz" Taşbaşı, geleneksel el sanatlarını yaşatıp, aslına uygun şekilde ortaya çıkarmayı ve modernize etmeyi amaçladıklarını belirterek, "İnşallah önümüzdeki dönemlerde gayretimiz, uluslararası bazda yöremize özgü geleneksel ürünleri tanıtmak olacak. Bunlar da Oltu taşı, gümüş işlemeciliği, ehram, bardız kilimi gibi geleneksel ürünlerimizdir." ifadelerini kullandı. Kentin simgelerinden Çifti Minareli Medrese'nin turizme katkısından bahseden Taşbaşı, şunları kaydetti:
Çifte minare desenleri
"Çifte Minareli Medreseye birçok yerli ve yabancı ziyaretçi gelir, gezerler ama taşların üzerindeki süslemelere çok fazla dikkat ettiklerini zannetmiyorum. Orada çok fazla lotus çiçeği kullanılır. Lotus sadece Türklerde değil bütün milletlerde 'ölümsüzlük' ifadesi olarak yaygın şekilde kullanılır. Bu süslemeleri ürünler üzerinde uygulayarak hem motifleri daha fazla yayma hem de medreseyi daha çok insana tanıtma gayreti içerisindeyiz."
Elsanatlari desenleri

Elsanatlari desenleri

el sanatlari türleri

el sanatları isimleri

el işleri

Evde el sanatları

evde el sanatı

el sanatı atölyeleri7el sanatları nelerdir

el sanatları türleri

oltu taşı işleme

el sanatları nedir

el sanatları dersleri

kendin yap diy

gümüş işleme

dıy resimleri

elişi

geri dönüşüm türleri

geri dönüşüm çeşitleri

geri dönüşüm projeleri

 

gei dönüşüm çeşitleri

geri dönüşüm türleri

geridönüşüm çeşitleri
İsmail Hakkı Demir 03.10.2021

Kaynak

Resim kaynak

Sosyal medyada biz

Grafik Saati

Facebook

Twitter

Pinterest

Hayata-Dair

Facebook

Twitter

Bu sayfada en çok aranan terimler

El sanatları, havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, kırpıntı deriden üretilen mamuller, örgü, dantel, nakış işleri,  turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ, örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı,

El sanatları ve geri dönüşüm

Örgü örnekleri ve yapılışı

Seramik

Copyright: Her hakkı saklıdır | grafiksaati.com[at]gmail.com| gizlilik politikası